سرمایه گذاری با خرید زمین
وبلاگ آکولند

سرمایه گذاری در مسکن یا طلا: انتخابی برای آینده‌ای مطمئن

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

سرمایه گذاری در مسکن یا طلا
فهرست مطالب

سرمایه گذاری هم در مسکن و هم طلا بسیار پرطرفدار است. اگر به دنبال سرمایه گذاری کم ریسک با درآمد ماهانه هستید، مسکن برای شما بهتر است. اما اگر ریسک‌پذیری بیشتری دارید و مشتاق هستید که برای بدست آوردن سود بیشتر، تلاش بیشتری بکنید، سرمایه گذاری در طلا می‌تواند برای شما جذاب باشد.

البته توصیه می‌کنیم شتابزده وارد سرمایه گذاری در هیچ بازاری نشوید. ابتدا ریسک‌ها و شرایط سرمایه گذاری در هر بازاری را بررسی کنید، سپس وارد آن بازار شوید. به همین منظور، در ادامه شرایط و نکات سرمایه گذاری در مسکن و طلا را مورد ارزیابی قرار داده‌ایم تا بتوانید به نگاهی مفید در این خصوص دست یابید.

بررسی شرایط و نکات سرمایه گذاری در مسکن و طلا

سرمایه گذاری در مسکن یا طلا

شرایط بازار مسکن و طلا برای سرمایه گذاری از منظر ریسک، نقد شوندگی و میزان رشد کاملا متفاوت است. البته باید به این نکته هم توجه کرد که بازار مسکن یک امکان ویژه برای سرمایه گذاران دارد که در کمتر بازاری شاهد آن هستیم.

این امکان ویژه، کسب درآمد ماهیانه از سرمایه گذاری در بازار مسکن است. در واقع به واسطه اجاره‌داری، شما می‌توانید به یک درآمد ثابت ماهیانه دست پیدا کنید. این درآمد از آن جهت که می‌تواند جایگزین مستمری بازنشستگی باشد، برای بخش زیادی از مردم اهمیت ویژه‌ای دارد.

همچنین این نکته بسیار مهم است که درآمد ماهیانه از اجاره‌داری، بر خلاف مستمری بازنشستگی، می‌تواند متناسب با نرخ تورم رشد کند. بنابراین درآمد از اجاره‌داری می‌تواند راهکار واقعا مناسبی برای رفع نیاز‌ها در زمان بازنشستگی باشد. در ادامه به بررسی ریسک، نقدشوندگی و میزان رشد این دو بازار می‌پردازیم.

بررسی ریسک سرمایه گذاری روی طلا و مسکن

سرمایه گذاری در مسکن یا طلا

ریسک‌های سرمایه گذاری را به طور کل به ۲ دسته ریسک سیستماتیک و ریسک غیر سیستماتیک تقسیم می‌کنیم. ریسک‌های سیستماتیک مواردی هستند که کنترل آن‌ها را عهده ما به عنوان سرمایه گذار خارج بوده و معمولا تحت تاثیر عوامل کلا رخ می‌دهند.

ریسک‌های غیر سیستماتیک نیز مواردی هستند که معمولا به واسطه تصمیمات، طرز فکر و مسیر ما در سرمایه گذاری رخ می‌دهند. ریسک‌های غیر سیستماتیک مواردی هستند که می‌توانیم آن‌ها را کنترل کنیم.

بازار طلا از منظر ریسک‌های سیستماتیک بیشتر از بازار مسکن در معرض خطر است. تحولات اقتصادی داخلی و تغییرات اقتصاد جهانی، بازار طلا را بیشتر به سمت نوسان هدایت می‌کند. می‌دانیم هر چه نوسان در بازاری بیشتری باشد، احتمال ضرر کردن، مخصوصا برای افرادی که دانش کمی دارند، افزایش می‌یابد.

از منظر ریسک‌های غیر سیستماتیک، هر دو بازار درگیر مواردی هستند که به آن‌ها اشاره می‌کنیم. در بازار مسکن شما با دو ریسک غیر سیستماتیک بیشتر روبرو هستید. یکی احتمالا کلاهبرداری و دیگری احتمال خرید یا فروش ملک با قیمت نادرست. البته هر دو این موارد با افزایش دانش یا سپردن کار به فردی آگاه قابل رفع هستند. 

ریسک‌های غیر سیستماتیک در بازار طلا بیشتر است. موارد مثل خرید طلا با عیار پایین‌تر از عیار اعلامی، خرید طلای تقلبی، گم شدن طلا، دزدیده شدن نیز از ریسک‌های جدی در بازار طلا هستند.

بررسی نکات مربوط به نقدشوندگی در بازار طلا و مسکن

مسئله نقدشوندگی به صورت خاص در سرمایه گذاری با نگاه کوتاه مدت اهمیت دارد. بازار طلا، یکی از بازارهایی است که نقدشوندگی بسیار خوبی دارد. اما بازار مسکن جزو بازارهایی با کمترین قدرت نقدشوندگی به حساب می‌آید. 

البته در برخی از شرایط بازار مثل دوران رونق بازار املاک، قدرت نقدشوندگی بازار مسکن بسیار بیشتر می‌شود. گاهی اوقات نیز قدرت نقدشوندگی در بازار طلا کاهش می‌یابد. اما روال کلی این دو بازار به این ترتیب است که قدرت نقدشوندگی طلا بالا و قدرت نقدشوندگی مسکن پایین است. البته اگر نگاه شما برای سرمایه گذاری بلند مدت باشد، مسئله نقدشوندگی شما را کمتر آزار می‌دهد.

میزان رشد بازار طلا بیشتر است یا مسکن؟

اگر از افراد مختلف درباره میزان رشد بازار طلا و مسکن سوال کنیم، احتمالا جواب‌های متفاوتی دریافت می‌کنیم. اما حقیقت این است که به طور کل رشد بازار طلا در ایران بیش از مسکن است. ایده‌ای (بدون محاسبه و صرفا به صورت حسی) تصور می‌کنند که رشد مسکن بیش از طلا است.

این نوع برداشت‌های ذهنی اغلب به این علت اتفاق می‌افتد که در بازار مسکن با اعداد و ارقام بزرگتری روبرو هستیم. اما همانطور که گفتیم، رشد بازار طلا مخصوصا در بازه‌های زمانی بلند مدت، بیشتر از بازار مسکن است. در ادامه برای درک بهتر این موضوع، سود سرمایه گذاری در طلا و مسکن را طی ۱۰ سال اخیر مقایسه می‌کنیم.

مقایسه سود سرمایه گذاری در طلا و مسکن 10 سال گذشته

سرمایه گذاری در مسکن یا طلا

اگه به قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در ۱۰ سال پیش (سال ۹۳) نگاه کنیم، با قیمت ۹۷٬۲۸۸ تومان روبرو می‌شویم. قیمت هر گرم طلا ۱۸ عیار تقریبا ۱۰ سال بعد (سال ۱۴۰۳) به ۳٬۵۸۲٬۹۱۶ تومان رسید. یعنی قیمت طلا طی ۱۰ سال اخیر ۳۵۸۲٪ رشد کرده است.

حال اگر به متوسط قیمت مسکن در تهران در سال ۱۳۹۳ نگاه کنیم، با عدد ۳٬۹۶۰٬۰۰۰ تومان مواجه می‌شویم. حال در سال ۱۴۰۳ متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در تهران به عدد ۸۵٬۹۱۰٬۰۰۰ تومان رسیده است. این اختلاف قیمت نشان دهنده این است که قیمت مسکن در ۱۰ سال گذشته تقریبا ۲۰۶۹٪ رشد داشته است.

اما چند نکته بسیار مهم علاوه بر میزان رشد این دو بازار وجود دارد. یکی اینکه رشد سرمایه در بازار مسکن، بدون استرس خواهد بود. اما به علت ریسک نوسان در بازار طلا، احتمالا استرس بیشتری را تجربه می‌کنید. نکته دیگر مربوط به درآمد اجاره‌داری است که در بازار مسکن می‌توانید داشته باشید.

در واقع اگر درآمد ماهیانه از اجاره مسکن یا سرمایه‌گذاری‌هایی که با پول رهن خانه می‌توان انجام داد را در محاسبه‌های خود وارد کنیم، قطعا نتایج متفاوتی بدست می‌آید. البته با توجه به اینکه نحوه استفاده از پول اجاره ماهیانه و رهن برای هر فردی متفاوت است، ما این محاسبه‌ها را در مقایسه رشد این دو بازار در نظر نگرفتیم.

سرمایه گذاری با پول کم در کدام یک بهتر است؟

سرمایه گذاری در مسکن یا طلا

همواره یکی از مزایای سرمایه گذاری روی طلا به نسبت مسکن، امکان سرمایه گذاری با پول کم در این بازار بوده است. البته اگر چنین امکانی در بازار مسکن وجود داشته باشد، برای بسیاری از افراد جذاب خواهد بود. زیرا سرمایه شما با ریسک کمتری همراه بوده و استرس کمتری را تجربه می‌کنید.

به طور کل اگر هدف شما از سرمایه گذاری سود بیشتر باشد و توانایی پذیرش ریسک بالا را داشته باشید، بازار طلا برای شما بهتر است. اما اگر به ریسک کمتر و دریافت سود جذاب تمایل دارید، ورود به بازار املاک قطعا برای شما انتخاب بهتری است.

بهترین فرصت‌های سرمایه‌گذاری

سرمایه گذاری پرسود در بهترین زمین‌ها با آکولند

مطالب مرتبط